Dieet

Een andere belangrijke pijler in de gezondheid van je paard is het dieet. Ben je zoals ik in Nederland opgegroeid tussen paarden en paardenmensen, dan ben je waarschijnlijk van mening dat paarden gras moeten eten en brokken of wortels nodig hebben voor de broodnodige vitaminen en mineralen. Veel mensen kunnen dan ook niet wachten tot het weideseizoen weer begint en de paarden weer volop naar buiten kunnen.

 

Wat men zich vaak onvoldoende realiseert is dat juist deze tijd van het jaar voor de meeste paarden voor veel problemen zorgt. De overdaad aan voedingsstoffen zorgt voor allerlei ongemakken. Ongemakken die ook veel gevolgen kunnen hebben voor de conditie van de hoef. Het is daarom erg belangrijk om de stofwisseling van een paard gedurende het jaar zo goed mogelijk in balans te houden.

 

Hoe doe je dit? Eigenlijk heel simpel. Probeer gras zoveel mogelijk te vermijden en voer een goede kwaliteit hooi. Zorg dat je paard 24 uur per dag toegang heeft tot dit hooi, ook wanneer ze op de wei staan. Verder moet er altijd zout en water beschikbaar zijn. Wanneer je supplementen wilt geven voor die broodnodige vitaminen en mineralen, vermijd dan belastende stoffen zoals gerst, melasse, soja of vlinderbloemige planten. Voer kleine hoeveelheden biologische haver en wissel af met verschillende soorten groente en fruit.

 

Hou het klein, simpel en divers!

logo via libera.JPG