top of page

        Dieet

Een andere belangrijke pijler in de gezondheid van je paard is het dieet. Ben je zoals ik in Nederland opgegroeid tussen paarden en paardenmensen, dan ben je waarschijnlijk van mening dat paarden gras moeten eten en brokken of wortels nodig hebben voor de vitaminen en mineralen. Niets is minder waar.

 

Wat men zich vaak onvoldoende realiseert is dat juist wanneer het weideseizoen begint of paarden continu op het gras staan dit voor de meeste paarden voor veel problemen zorgt. De overdaad aan voedingsstoffen zorgt voor allerlei ongemakken. Ongemakken die ook veel gevolgen kunnen hebben voor de conditie van de hoef. Het is daarom erg belangrijk om de stofwisseling van een paard gedurende het jaar zo goed mogelijk in balans te houden.

 

Hoe doe je dit? Eigenlijk heel simpel. Probeer gras zoveel mogelijk te vermijden en voer een goede kwaliteit hooi. Zorg dat je paard 24 uur per dag toegang heeft tot dit hooi. Verder moet er altijd zout en water beschikbaar zijn. Wanneer je toch supplementen wilt geven, vermijdt dan belastende stoffen zoals gerst, mais, melasse, soja of vlinderbloemige planten (luzerne, esparcette, bietenpulp). Voer kleine hoeveelheden biologische haver, (gemicroniseerd)lijnzaad en wissel af met verschillende soorten alkalische groente en fruit.

 

Hou het klein, simpel en divers!

logo via libera.JPG
bottom of page