top of page

        Horsemanship

Het paard is weliswaar niet geëvolueerd met een ruiter op zijn rug, maar dat wil niet zeggen dat ze ons niet kunnen dragen. Wanneer we een paard willen berijden is het aan ons om ze voor te bereiden op het dragen van de ruiter en ze zo te rijden dat hun bewegen in harmonie is met de natuurlijke gangen van het paard.

 

Ieder paard heeft zo zijn of haar eigen talenten en fysieke vermogens. Het is belangrijk om deze talenten en vermogens te herkennen zodat we het paard geen fysieke of emotionele schade toebrengen. Ieder paard is van nature in meer of mindere mate ‘scheef’, maar zolang we lichte arbeid vragen (“free forward riding”) hoeft dit geen probleem te zijn. Gaan we dit scheve paard doorlopend blootstellen aan onredelijke fysieke of mentale druk, dan is er een verhoogd risico op het ontwikkelen van ernstige fysieke problemen zoals hoefkatrol.

 

Het fysiek overvragen van een paard kan ook grote invloed hebben op de vorm en conditie van de hoeven. Het mooie aan de natuurlijke bekapping en de bijbehorende slijtagepatronen is niet alleen dat je kunt herkennen wat natuurlijk is, maar ook wat onnatuurlijk is. Onnatuurlijke slijtagepatronen ten gevolge van een onevenredige belasting door de ruiter zijn dan ook eenvoudig te herkennen.

logo via libera.JPG
bottom of page